harini, terajin pulak nak shared sikit khasiat buah-buahan.. hihi3
1. BUAH TOMATo (TOMATO)
- mengandungi vitamin A, B1 dan C.
- membantu membersihkan hati dan darah kita.
- mencegah mcm2 penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun senja
c. penggumpalan darah.
d. usus sakit.
e. kanser prostat dan kanser payudara.
.
2. BUAH BETIK (PAPAYA)
- mengandungI vitamin C dan provitamin A.
- membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- membuat lancar saluran pencernaan makanan.
- mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain
seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menghilangkan infeksi.
c. menghilangkan alergi
.
3. BUAH PISANG (BANANA)
- mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- membantu mengurangi asam lambung.
- membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesehatan lain
seperti :
a. gangguan pada lambung.
b. penyakit jantung dan stroke
c. stress
d. menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
.
4. BUAH MANGGA (MANGO)
- mengandungi vitamin A, E dan C.
- bertindak sebagai disinfektan.
- membersihkan darah.
- mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesehatan lain
seperti :
a. bau badan.
b. menurunkan suhu badan saat demam.
.
5. BUAH STRAWBERI (STRAWBERRY)
- mengandungi provitamin A, vitamin B1, B dan C.
- mengandungi antioksidan untuk melawan zat radikal bebas.
- memiliki kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. mengubati gangguan kesihatan pada saluran kencing.
b. menjadi anti virus
c. menjadi anti kanser
6. BUAH APEL (APPLE)
- mengandungi vitamin A, B dan C.
- membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menjadi zat anti kanser.
b. mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.
7. BUAH JERUK (ORANGE)
- mengandungi vitamin A, B1, B2 dan C.
- mengandungi antikanker bagi tubuh.
- mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesehatan lain
seperti :
a. mengubati benjol kecil dekat gigi.
b. menurunkan risiko terkena kardiovaskuler, kanser, dan katarak.
8. BUAH PEAR / PIR (PEAR)
- mengandungi vitamin C dan provitamin A.
- mengandungi anti oksidan yang baik untuk menjaga kesehatan.
- mencegah pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain
seperti :
a. menurunkan demam / panas tubuh.
9. BUAH JAMBU BIJI MERAH / JAMBU MERAH (GUAVA)
- mengandungi vitamin C yang sangat banyak.
- mengandungi zat antioxidan dan antikanser.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol darah
b. mengubati infeksi.
c. menjaga mengubati benjolan kecil gigi.
d. memlancar peredaran darah.
e. melancarkan saluran pencernaan.
f. mencegah konstipasi.
10. BUAH SEMANGKA (WATERMELON)
- mengandung vitamin C dan provitamin A.
- dapat menjadi antialergi.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol.
b. mencegah dan menahan serangan jantung.
11. BUAH MELON (HONEYDEW)
- mengandung vitamin C dan provitamin A.
- mengandung zat anti kanker dan anti oksidan.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. mencegah darah menggumpal.
b. membersihkan kulit.
c. melancarkan saluran pencernaan.
d. menurunkan kadar kolestrerol.
12. BUAH WORTEL (CARROT)
- kaya akan vitamin A.
- baik untuk menjaga kesihatan mata.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. meningkatkan kekebalan dan ketahanan tubuh jasmani.
b. menjaga hati tetap sihat.
13. BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)
- mengandung vitamin C dan provitamin A.
- dapat membantu memperlancar pencernaan makanan.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.
14. BUAH NANAS (PINEAPPLE)
- mengandung vitamin B dan C.
- mencegah terkena serangan jantung dan stroke / struk.
- mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain
seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menyembuhkan infeksi pada saluran pencernaan.
Untuk menjadi sihat tanpa bahan kimia makanlah berbagai buah secukupnya setiap hari demi kesehatan badan kita yang sangat berharga ye.. so, jagalah kesihatan anda!! tq bub baca :)