Monday, June 10, 2013

KEHIDUPAN BARU DI UITM

ASSALAMUALAIKUM

dah lama menyepi, akhirnya kali ni biha berpeluang untuk meng-update semula blog ni dengan cerita hidup baru. ececehh >< pasni nk join apa2 giveaway / contest mungkin akan berkurang lah nampaknya. ^^
hanya sekadar perkongsian , kalau sebelum ni biha banyak bercerita tentang SAINS MUAR (SAMURA). kali ni biha nak share citit-citit tentang kehidupan di universiti pulak. dah besooorr dah sekarang kan. huu besor pun besor , tapi perjalanan hidup masih jauh :)

so, main point post arini just nak kongsi biha dapat sambung belajar dekat uitm :) diploma in accountancy . 5 semester :)
insyaAllah doakan biha berjaya di sini dan dapat anugerah dekan every sem ya guys . hihi ^^ 
*apa2 cerita akan di update akan datang. tata titi tutu.




Tuesday, May 21, 2013

Special Giveaway by Syazlia & Diana

ASSALAMUALAIKUM

antara hadiah yg menjadi pilihan di hati :)

 2 Tudung bawal by 4u Muslimah & 6 tomato, 6 appeltox, 6 shiseido by Anseneda





Thursday, May 16, 2013

Mega GiveAway By Adam Faiz

ASSALAMUALAIKUM


HADIAH YANG SAAAAANGAT LUMAYAN :))

1. 1x Handmade Keychain By Lolly Shoppe
2. 1x Moustache Watch By MW
3. 1x Top Dress By PKSKPT
4. 1x Perfume lelaki By PKSKPT
5. 1x Mug Putih By KCC
6. 5x Bookmark Korean Cartoon By HSO
7. 1x Domain By Saidatul Qifayah
8. 2x Tudung Bawal By 4 UM
9. 2x Tribal Shawl By LTC
10. 10x Coklat By CB
11. 1x Aksesori subang telinga By NS
12. 5x Black Shisheido Mask By Wana
13. 1x  Rainbow Al-quran By AQR
14. 1x Candy lens By IKLS
15. 1x Kardigen By EzBuydiaz
16. 1x Legging By  EzBuydiaz
17. 1x Lip Tint Odbo By wilma  
18. 3x Keychain felt Craft By Eymasu
19. 1x Moustache Ring By lolita
20. 3x Mini bar coklat By LPCW
21. 1x Keychain Felt By CCS
22. 1x Handbag By BSS
23. 1x Kurung Peplum By  BSS
24. 3x Perfume Miniature By KTTT
25. 5x Corsor by Fiqa
26. 2x Keychain nama sendiri By SnA's
27. 1x Daiso chorcoal mask By SnA's
28. 1x Pure Marine colaggen gred AAA By  SnA's
29. 1x Cheesy Powder By SnA's
30. 1x Butang baju melayu



Mini Giveaway by Najwa Ayuni

ASSALAMUALAIKUM



FAYUN, ALANI


Tuesday, April 30, 2013

MEGA GIVEAWAY BY FY & NEB

Assalamualaikum

-STICKY POST-


http://nzfyns.blogspot.com/2013/03/mega-giveaway-by-fy-neb.html

Syarat-syarat Untuk Blogger:-
1. Follow blog Fayun & Nabiha
2. Follow twitter Fayun & Nabiha *bagi yang ada sahaja
3. Klik SINI | SINI | SINI . *tunggu sampai habis loading
4. Buat satu entry "Mega Giveaway by FY &NEB" bersertakan:
- banner + backlink ke entri ini.
5. Follow seeeeeeemua sponsor.
6. Tinggalkan link post contest ni dalam kotak komen.
*****7. Like gambar INI.

Follow Blog:-
TaShyra | Atieyn | Iyraa | Ahmad | Syiera | Saidatul | SyeeraAyaShop | IzyanYan | Ainur | Zati | Eymasu | Aiza | Eymasu | Ika |

Like Page:-



Follow Twitter:- *tak wajib.bagi yang ada twitter sahaja




Iklan:- *tunggu sampai habis loading
Klik SINI | SINI | SINI | SINI

Follow Instagram:- *tak wajib.bagi yang ada twitter sahaja
Ikajhn

SENARAI PESERTA
SENARAI HADIAH -jika penyertaan lebih daripada 50, hadiah akan bertambah ^^

DUE DATE: 30 APRIL 2013

Friday, March 15, 2013

Indahnya Hari Jumaat

ASSALAMUALAIKUM


pejam celik pejam celik, dah masuk hari Jumaat utk minggu.. :) alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk melaksanakan ibadah semoga semakin mulia dan mendapat reda Allah. Amin.

seperti tajuk post yang Biha buat pada hari Jumaat yang mulia ini, diharapkan pembaca, dapat meluangkan sedikit masa untuk membaca artikel khas (indahnya Hari Jumaat). 
Dari Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam berkata:
"Hari paling baik dimana matahari terbit pada hari itu adalah hari jumat, pada hari itu Adam diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam syurga, serta diturunkan dari syurga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi, pada hari tersebut terdapat suatu waktu dimana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintannya."
 1. Membaca surah al-Sajdah dan al-Insan dalam solat subuh.
Dari Abu Hurairah -radhiallahu anhu- dia berkata:
"Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dalam shalat subuh membaca: "ALIF LAAM MIIM TANZIIL AS-Sajadah (Surah As-Sajadah), dan 'HAL ATAA 'ALAL INSAANI HIINUM MINAD DAHRI (Surah Al-Insaan)." (Al-Bukhari dan Muslim)
2. Memperbanyakkan selawat
Dari Abu Umamah radhiyallahu 'anhu bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam berkata,
"Perbanyaklah selawat kepadaku setiap hari jumaat kerana selawatnya umatku akan dipersembahkan untukku pada hari jumaat, maka barangsiapa yang paling banyak berselawat kepadaku, dia akan paling dekat darjatnya denganku." (Baihaqi dengan sanad shahih)
3. Membaca surat Al Kahfi
Dari Abu Sa'id Al-Khudri radhiyallahu 'anhu, Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda: "Barangsiapa membaca surat Al-Kahfi pada hari jumaat akan diberikan cahaya baginya diantara dua jumaat." (HR. Al Hakim dan Baihaqi dishahihkan oleh Syaikh Al-Albani)
banyak lagi kaifiat membaca surah al-kahfi ni. kalau baca 10 ayat, akan dilindingi daripada fitnah. dan kalau baca smua ayat (1 surah tu) akan di masukkan ke dalam syurga. wallahualam. untuk dapat kan lebih maklumat, sila tanya encik Goggle ya...
4. Memperbanyak do'a (Abu Daud)
insyaAllah, doa akan dimakbulkan.
5. Amalan-amalan solat jumaat (bagi laki-laki)
- Mandi, bersiwak, dan memakai wangi-wangian.
 - Berpagi-pagi menuju tempat shalat jumaat. 
- Diam mendengarkan khatib berkhutbah.
- Memakai pakaian yang terbaik. 
- Melakukan solat sunnah selama imam belum naik ke atas mimbar.
jadi ayuh kawan-kawan yang Biha sayangi, manfaatkan kelebihan hari Jumaat ini dengan amalan-amalan yang dianjurkan oleh Rasulullah saw sebagaimana yang disebut dalam hadis-hadis di atas. Semoga Allah merahmati dan membimbing kita semua ke jalan yang diredaiNya.
Allah s.w.t berfirman:
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika kalian mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu". Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(Al-Imran:31)

Friday, March 1, 2013

1st Giveaway by Zura Online Shopping.

ASSALAMUALAIKUM


klik banner untuk join ye :) hadiah sangat lumayan ! so grab it !!

The 2nd Happy Giveaway by Nana & Riiri


kenapa Biha nak join GA ni??

  • Biha di-tag oleh kawan biha yang pompom :) alani thanks to her *hurrayhurray 
  • Tiba-tiba berminat pulak untuk join GA ni, sebab nampak menarik. comel-comel je. dan boleh dikatakan mudah untuk follow/like others sponser :)
  • dengan jujur dari lubuk hati yang dalam, Biha dah follow/like/add kesemuanya sponsor yang disuruh termasuk tuan-tuan yang buat GA ni.
  • BUT ! ada 1 blog ni yang Biha tak boleh follow. maybe salah link / smthing wrong. 
haaa tu dia 
  •  yeeaahh :) alhamdulillah sudah di-complete segala yang kamu minta. harap bertuah :) insyaAllah. amin ~

kawan - kawan yang di tag : fayun , shakira ,  arina

Sunday, February 24, 2013

Kek Coklat Moist Topping Ganache

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah , atas permintaan ramai kenalan, CEHHH :p Biha dengan bermurah hati ingin meng-share resepi 'kek coklat moist topping ganache' sslurrp slurrpp sedap hingga menjilat jari, you! sebelum start, mari Biha show sikit gambar kek tu ya :)

*opss ada kesan comot-comot disitu. >_<

ayuh kita mulakan resepi , dimulakan dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim :)

CARA-CARA BUAT KEK :
BAHAN-BAHAN :

  • 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
  • 2 SUDU KECIL SERBUK PENAIK
  • 2 CAWAN GULA HALUSSSSS
  • 4 BIJI TELUR AYAM #BUKAN ITIK 
  • 250g MENTEGA
  • 2 SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1/4 CAWAN SUSU CAIR
  • 1 CAWAN SERBUK KOKO **
  • 1/2 CAWAN GULA HALUS**
  • 1 CAWAN AIR**

CARA - CARANYA :

  • Masukkan bahan-bahan bertanda (**) dan masakkan ia di atas dapur dengan api yang perlahan hingga berkilat-kilat.
  • Biarkan ia sejuk. Sesudah itu, masukkan pula susu cair.
  • Di bekas yang berlainan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur satu demi satu dan kacau secara perlahan-lahan.
  • Kemudian, masukkan esen vanila.
  • Ayak tepung dan serbuk penaik bersama coklat yang telah dimasak tadi. *yang berkilat-kilat tu. Gaul kesemuanya.
  • Masukkan ke dalam bekas khas. Bakar selama 20 minit pada suhu 170 darjah celcius.

CARA-CARA BUAT TOPPING GANACHE :
BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 CAWAN KOKO
  • 1/2 CAWAN SUSU PEKAT
  • 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK 
CARA-CARA :

  • Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali dengan api yang kecil --> kacau-kacau --> panaskan.
  • Panaskan sampai nampak berkilat & sebati.
  • Tuang pada kek yang dah siap & sejuk tadi. 




 SIAP ! 

jangan segan silu untuk komen :) 

Thursday, January 24, 2013

SALAM MAULIDUR RASUL :) ADA SATU KISAH ~

ASSALAMUALAIKUM.


KISAH ini diambil sewaktu ana sibuk men-slide-slide page #TEAMHIJRAH dalam facebook melalui hp slide ana. hihi ^^. boleh diambil pengajaran buat kita semua ya.

Suatu petang di stesen bas.

Lelaki 1: ''Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad Wa'ala 'Ali Sayyidina Muhammad ..''


Mamat 2: ''Eleh tunjuk baik lah tuu ..'' (bisik pada kawan sebelahnya).

Mamat 3: ''Kihkihkih .''

Mamat 2: ''Ape ke namanya ni, mentang-mentanglah hari ni Maulidur Rasul baru lah ngko nak selawatkan . Kihkih.''

Lelaki 1: ''Mat, aku selawat time bila-bila pun biarlah aku dengan Tuhan je yang tau. Jom kita selawat sama-sama.''

Mamat 3: ''Itu semua poyooooo~~''

Lelaki 1: ''Jika kita kurang beramal dgn sunnah Baginda, kita digalakkan berselawat. Jika selawat pun anda kata poyo, jangan menangis air mata darah kalau di akhirat kelak anda tak dapat syafaat Baginda. Okey, assalamualaikum.''

Mamat 2+3: (terdiam terkatup terkunci mulut)



Monday, January 21, 2013

Rahsia Amalan Wanita Solehah

ASSALAMUALAIKUM


1. Mendirikan solat
Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan keatasnya solat fardu lima waktu sehari semalam. Solat fardu dengan rajin  dan lakukannya solat sunat bagi menampung kekurangan yang terdapat pada solat wajib itu tadi.
2. Menjaga solatnya
Seseorang yang wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu. Selain khusyuk,menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakannya serta menjaga waktunya, ini bermaksud solat itu mesti diawal waktu dan tidak berlengah- lengah.
3. Bersyukur dan redha
Manusia ini biasa mempunyai tabiat yang buruk kerana apabila ditimpakan ujian atau musibah sering mengeluhdan adakalanya seperti menyalahkan takdir. Sebaiknya kita bersyukur dan redha dengan setiap pemberian Allah.
4. Selalu bersedekah
Murah hati adalah sifat yang mulia. Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama. Sehingga malikat berdoa agar orang yang rajin memberi sedekah itu Allagh S.W.T akan gantikan dangan ganjaran yang berlipat kali ganda.
5. Menjaga maruah diri
Untuk menjadi wanita solehah hendaklah wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dengan betul.memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yang boleh mendorongnya  melakukan maksiat dan perbuatan keji.
6. Takut murka Allah
Wanita solehah sentiasa patuh kepadaajaran Allah dan menjauhi semua laranganNya. Walaupun  Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiasa merasakan Allah itu maha melihat semua perbuatan hambaNya.
7. Menjaga amanah.
Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri, seorang ibu , seorang pekerja, seorang tertangga. Amanah kepada Allah seperti di dalam surah Al-Fatihah , ‘kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan.
8. Pandai mengaji Al-Quran
Wanita solehah  selain solat, menjaga solatnya dengan istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri, mestilah juga tahun mengaji quran dan suka /sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Sesungguhnya rumah yang tidak diperdengarkan alunan bacaan Quraan ibarat sebuah kubur.

Sunday, January 20, 2013

CONTEST ' NAK SKIRT DARI NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE'

ASSALAMUALAIKUM


syarat penyertaan : 

1. follow blog  Norzi Beautilicious House dan nyatakan follower yang ke berapa :)

saya follower ke 631 =)
2. follow blog  NORZI FOODILICIOUS HOUSE dan nyatakan follower yang ke berapa :)


saya follower ke 142 =)
3. Like page facebook dan nyatakan liker yang ke berapa :)


4. tag kan kawan-kawan :)



Wednesday, January 16, 2013

Suri rumah sepenuh masa

ASSALAMUALAIKUM

suri rumah? is the comman label dekat anak-anak yang baru lepasan spm yang tak mahu koje! yang kononnya, tak mau koje... nanti kuku rosak, sunburn (mcam keja buat jalan je) and bla bla bla... as usual, biha just duduk rumah sorang-sorang. hal ini demikian kerana, ibu bapa, koje manakala adik2 pula bersekolah. bangun pagi -> solat subuh -> breakfast -> mandi?? errrr... =.='' masih wangi masih wangi. hewhewhew.. basuh baju (washing machine) :P -> sidai baju -> fuhh fuhhh tiup habuk atas lantai -> kemas2 dan sebagainya -> masak jika mood ingin memasak melanda (",).. online ! fesbooking ! blogging ! uhhhhh dan sebagainya. ''aku ni bukannya anak yang rajin mana pun. dah besar mak pun dok sebuk membebel. xpe mak, xpe. layaannn " satu hari nanti segalanya berubah dan BERTUKAR ! *jadi ototoman. biha nak kerja.nak sangat.tapi halangan daripada atok & nenek. depa tak bagi cek koje. katanya tolong mak is the good one !. disebabkan aku sayang mereka, aku patuh. so, sekarang biha nak kerja. kerja on9 pun jadi lah. but i do know what to do.ada sape-sape nak sponsor something untuk i jual menjual??kalau ada mai lah ! i <3 business veryy much ! please please please :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...