ASSALAMUALAIKUM
*opss ada kesan comot-comot disitu. >_<
ayuh kita mulakan resepi , dimulakan dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim :)
CARA-CARA BUAT KEK :
BAHAN-BAHAN :
- 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
- 2 SUDU KECIL SERBUK PENAIK
- 2 CAWAN GULA HALUSSSSS
- 4 BIJI TELUR AYAM #BUKAN ITIK
- 250g MENTEGA
- 2 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1/4 CAWAN SUSU CAIR
- 1 CAWAN SERBUK KOKO **
- 1/2 CAWAN GULA HALUS**
- 1 CAWAN AIR**
CARA - CARANYA :
- Masukkan bahan-bahan bertanda (**) dan masakkan ia di atas dapur dengan api yang perlahan hingga berkilat-kilat.
- Biarkan ia sejuk. Sesudah itu, masukkan pula susu cair.
- Di bekas yang berlainan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu demi satu dan kacau secara perlahan-lahan.
- Kemudian, masukkan esen vanila.
- Ayak tepung dan serbuk penaik bersama coklat yang telah dimasak tadi. *yang berkilat-kilat tu. Gaul kesemuanya.
- Masukkan ke dalam bekas khas. Bakar selama 20 minit pada suhu 170 darjah celcius.
CARA-CARA BUAT TOPPING GANACHE :
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 CAWAN KOKO
- 1/2 CAWAN SUSU PEKAT
- 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK
CARA-CARA :
- Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali dengan api yang kecil --> kacau-kacau --> panaskan.
- Panaskan sampai nampak berkilat & sebati.
- Tuang pada kek yang dah siap & sejuk tadi.
SIAP !
jangan segan silu untuk komen :)