Tuesday, December 18, 2012

Kena azan dekat telinga, tidur waktu TRIAL SPM

Assalamualaikum.

Dah baca tajuk post? haha. okay, actually,trial SPM dah lama lepas. tapi biha sengaja nak imbas kembali kenangan yang paling 'indah' waktu biha menduduki last paper biology paper 3, trial spm 2012 !
this year okay. this year XD
em, waktu tu last paper biology. paper 3. as usual, bila dah siap. memang tak tau lah nak buat apa. nak nyanyi? berbual dengan kawan? baling-baling surat? hentak-hentak kaki? haha. memang kena 'out' lah kan. jadi, disebabkan waktu tu biha dah siap. biha tak tahu nak buat apa. nak check, dah check.. almost 2,3 times lah. *ecehhh ayat macam biha ranker je. haha. jadi, biha amik keputusan untuk letak dagu atas tangan, tangan atas meja saling bertindihan. agak-agak gaya apa? gaya ala-ala nak tidur lah kan. kononnya waktu tu sajelah nak rehat-rehat. jadi, biha pejamlah mata.. buat-buat feel dalam spa. buat-buat rasa ada orang massage. hahaha. suddenly, biha terlelap.. lagi 15 minit rasanya masa tamat.


tik tok tik tok ~
masa pun tamat!

cikgu yang jadi jaga waktu tu berpusu-pusu kutip kertas dari satu meja ke satu meja yang lain. tapi biha??

biha tetap meneruskan mimpi-mimpi indah atas meja sambil mendagu tu. 

tiba-tiba tanpa disangka-sangka cikgu datang meja. sudah tiba masa untuk kertas biha dikutip. biha tetap tak bangun juga waktu tu !.. cikgu kejutkan (cikgu lelaki) takkanlah nak sentuh pula kn?.. sampai satu tahap, mungkin cikgu dah geram kot.... cikgu terus azan.. ALLAHUAKBAR, ALLAHUAKBAR ~. dengan pantasnya, biha terus bangun. walaupun masih dalam keadaan lesu. hihihi. satu kelas memerhatikan biha. YA ALLAH, mana nak letak muka aku ni weyy?? dengan selambernye biha bangun, bangun, ambil beg dan terus balik asrama. :D weee ~ syiokkkk!! 

p/s: waktu tu cikgu ada juga cakap-cakap ayat nak kejut biha, tapi biha tak ingat pulok da. mungkin kalau tanya budak kelas, diaorang tahu kut. tanya biha? memang tak lah kan.. dan biha sibuk tidur kat situ.haha

p/s again : biha budak asrama :') sila komen jika ada sebarang komen. hihi

Aku ingin berjihad.

Assalamualaikum.

TAKE NOTE !

Bawalah Islam kemana-mana. Pertahankanlah ia.

Assalamualaikum.


Kisah Wanita Berpudah Membeli -belah :-

Diceritakan seorang wanita muslimah berpurdah sedang membeli-belah di salah satu pasaraya di Perancis.

Setelah selesai mendapatkan barang-barang yg dicarinya, dia segera pergi ke kaunter utk membayar. Kebetulan cashier yang ditujunya adalah seorang wanita keturunan Arab ygberpakaian tdk menutup auratnya.

Cashier tersebut memandang wanita berpurdah itu td dgn pandangan mengejek, kemudian dia mulai mengira nilai barang belanjaan wanita tersebut sambil melemparkannya dgn kasar ke atas meja. 

Namun wanita berpurdah itu tdk terpengaruh dgn provokasi wanita cashier itu, dia tetap tenang, bahkan sangat tenang, hingga membuat wanita cashier semakin geram dan tidak dapat lagi menguasai diri, lalu berkata dengan nada memperlekehkan, "Kita mempunyai berbagai masalah dan permasalahan di sini, purdah kamu ini adalah salah satu masalah. Kita datang ke sini untuk mencari duit, bukan untuk pamer agama maupun sejarah. Kalau kamu mau menjalani agama atau mengenakan purdah, pergilah sana ke negerimu dan jalani agamamu sesukamu."

Wanita berpurdah itu berhenti memasukkan barang belanjaannya ke dalam troli, lalu memandang wanita cashier tersebut... 

Dia membuka purdahnya dan ternyata dia adalah wanita kulit putih, dgn sepasang mata biru, lalu dia berkata, "Aku adalah wanita Perancis asli, begitu pula ayah dan nenekku. Ini adalah Islam-ku dan ini adalah negeriku. Kamu telah menjual agama kamu, sementara kami membelinya.

Subhanallah...
Allah Ta'ala berfirman, ertinya, "Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, 'Rabb kami adalah Allah', kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada keraguan terhadap mereka dan tidak pula mereka berduka cita." (QS. Al-Ahqaaf: 13)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...